Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap verandert er onder invloed van hormonen veel in het lichaam van de vrouw. Banden en gewrichten worden weker, waardoor de houding veranderd en er lichamelijke (en daardoor geestelijke) klachten en ongemakken kunnen ontstaan. Dit kan zich uiten in kleine klachten die typerend zijn voor de zwangerschap, maar ook klachten die na de bevalling blijven aanhouden.
Onder andere rug- en bekkenklachten komen veel voor en is een onderschat probleem. Deze klachten kunnen een grote belemmering vormen in het dagelijks functioneren, die na de bevalling nog een rol kunnen spelen.
Tijdens de behandeling wordt er gekeken naar de veranderde houding en krijgt de zwangere tips en adviezen mee om toe te passen in haar dagelijks leven. Er wordt gezocht naar een evenwicht tussen dat wat de zwangere doet en dat wat haar lichaam aan kan. Het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid wordt goed in de gaten gehouden, zodat de klachten niet de zwangerschap gaan overheersen.
De therapie richt zich onder andere op het aanleren van symmetrische en gestabiliseerde dagelijkse houdingen en bewegingen, het activeren van de spieren die het bekken stabiel houden, het bespreken en oefenen van verschillende bevallingshoudingen, ontspanning en ademhaling.
Ook wordt aandacht besteedt aan de verzorging van en het (op)tillen en dragen van de baby, om zo klachten in de toekomst te voorkomen.