Rug- en bekkenklachten
Rugklachten komen zeer veel voor. Onderzoek wijst uit dat negen van de 10 volwassenen minstens eenmaal in hun leven rugklachten krijgen. Bij 5 tot 10% van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden, zoals:
- een hernia
- een vernauwing van het wervelkanaal
- een verschuiving of afglijden van wervels
- een ingezakte wervel ten gevolge van osteoporose
- een chronische aandoening
Bij de overige klachten (90-95%) is de oorzaak niet duidelijk. Wel staat vast dat overbelasting, spanning, een slechte conditie of ongunstig gebruik van het lichaam vaak een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van de klachten van rug en bekken.
Door bijvoorbeeld een pijnlijke of stijve rug gaat de patiënt anders bewegen, waardoor de spieren uit balans raken. Hierop kan het lichaam reageren met een veranderde ademhaling, verminderde concentratie, een ander slaappatroon etc.
Tijdens de therapie wordt de patiënt bewust gemaakt van de houding en manier van beweging in relatie tot de klachten. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de locatie van de klacht, maar naar het gehele lichaam. Er ontstaat een nieuwe balans tussen spanning en ontspanning en de patiënt leert hoe de houding en manier kan worden verbeterd door beter om te gaan met klachten.
De patiënt krijgt oefeningen en houdings- en bewegingsadviezen die worden geïntegreerd in het dagelijks leven.